Tuesday, May 28, 2013

Ghi

Ghi

Laganim kuhanjem maslaca isparava se tekućina koju on sadrži, a krute se bjelančevine talože na dnu lonca. Krajnji rezultat procesa je pun lonac mirisnog tekućeg zlata.

Ukoliko ne možete nabaviti domaći maslac, kupite onaj od malih mljekara. S nekima od naših velikih proizvođača imam ne tako dobrih iskustava. Za ne povjerovati je koliko se tekućine nalazi u nekima od njih.



Kuhinjska pomagala:

lonac (5l)
kuhača
posuda za odstranjenu pjenu
cjedilo
papirnati ručnici ili gaza
staklenka s poklopcem

još vam treba

1/2 -2 kg nesoljenog maslaca (postupak je isti kod svake količine, varira samo veličina lonca i vrijeme spravljanja)

1. Stavite maslac u lonac. Otopite ga na umjerenoj vatri. Kada se masla otopi, a površinu mu prekrije pjena, lagano ga promiješajte i u potpunosti smanjite vatru. Kuhajte ga tako dok se pjena ne nakupi u većoj količini i ne stvori se korica.



2. Uzmite kuhaču i pažljivo skinite nakupljenu pjenu. Ovaj ćete postupak ponavljati još nekoliko puta, svakih 20-30 minuta.



Na dnu ćete vidjeti nataložene želatinaste proteine koji će tijekom kuhanja tamniti. Niti u jednom trenutku ne miješajte više ghi.

3. Nakon što se prestala stvarati pjena, maknite ghi s vatre i procijedite ga.



4. Pričekajte da se malo ohladi pa ga ulijte u staklenke i poklopite.





(Pjenu koju ste skinuli u Indiji upotrijebe za spravljanje uppme, pri spravljanju tijesta za razna peciva, kao namaz i sl. Poklopite ju, spremite u frižider i potrošite u roku 3-4 dana).

0 comments:

Post a Comment